Un automanagement corect gândit şi aplicat, învinge teama de eşec şi ne dă puterea de a păşi în faţă şi a decide ce este sănătos pentru noi.
Automanagementul se referă la capacitatea fiecăruia de a-şi planifica viaţa, de a-şi stabilii ţelurile, de a-şi gestiona calităţile şi pasiunile. Un management personal, este ca un prieten imaginar. Nimeni nu îl vede, dar tu îl vezi, cu ochii minţii şi îl asculţi. A avea un plan scris, a avea obiective şi ţeluri, a avea dexteritatea de a comunica şi de a te susţine, este la fel ca şi hrana zilnică. Imperios necesară!
Fără organizare şi planificare suntem ca o turmă de oi fără cioban. Orice firmă, orice plan, orice acţiune, are un ţel şi o planificare. Sindromul cauză-efect! Pornim din punctul A pentru a ajunge în punctul B. Pentru asta avem nevoie de planificare şi încredere.
Odată cu încrederea în propria persoană, vine şi stima de sine. Frumuseţe în diversitate! Suntem frumoşi fiindcă suntem diferiţi. “Toţi suntem genii! Dar dacă judecăm un peşte după capacitatea lui de a se urca într-un copac, acesta va crede toată viaţa că este un prost” (Albert Einstein)
Managementul se traduce prin arta de a conduce. Paşii succesului sunt planificaţi, organizaţi, au o cauză şi un efect. Asta înseamnă să ştii să conduci. Pentru a conduce o maşină, e nevoie de două mâini şi două picioare, chiar dacă sunt 3 pedale, un volan, un schimbător etc. La fel e şi cu managementul carierei.
Comunicarea este mijlocul, calea prin care stabilim legături. Creativitatea este estetica frumosului. Comunicarea şi creativitatea, reflectă natura conţinutului, prezenţa şi absenţa corectă şi liniară a mesajului transmis. Pentru ca un mesaj să fie recepţionat corect, trebuie transmis clar şi concis. De asemenea, când comunicarea se face scris, creativitatea intră în acţiune. Un email, un mesaj text, trebuie să fie uşor de citit şi scris într-o manieră cât mai profi şi elegantă. Poveștiile sunt aidoma muzicii. Cuvintele creionate într-un stil creativ ambalează produsul sau serviciul intr-un ambalaj emotional. Orice alegere sau decizie în viață este luată în primul rând emotional.
Excelența este paroxismul uman. Apogeul existenţial propriu. Un individ este dator faţă de propria persoană să exceleze în domeniul lui. A cunoaşte excelența înseamnă a te cunoaşte pe tine, dincolo de temeri şi frustrări, dincolo de realitate şi ficţiune, înseamnă acceptarea potenţialului propriu.
Învăţa să îţi înveţi comportamentul ! Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem pentru a impresiona oameni pe care nu îi simpatizăm ! (Dave Ramsey – este cunoscut ca unul dintre cei mai bun oameni de educaţie financiară din lume).
Intuiţia este ceea ce ştim cu siguranţă, fără să ştim cu certitudine. Asta înseamnă că intuiţia e parte spirituală, uşor educabilă prin experienţă şi mare atenţie la oameni şi acţiunile lor. Dezvoltarea intuiţiei deschide calea spre excelenţă.
Vânzările au fost, sunt şi vor fi întotdeauna o necesitate umană. Negociem din prima clipă în care deschidem ochii pe lumea asta. Negociem şi vindem în permanenţă câte ceva. Este în natura umană să vândă şi să negocieze. Vânzarea ar trebuii introdusă în categoria artelor. Suntem datorii să învăţăm să ducem vânzarea la nivel de artă.
Un teamleader/manager bun şi apreciat de către echipa lui, trebuie să îşi cunoască echipa, să o accepte şi să dea dovadă de empatie. Pentru asta este nevoie de o anumită cunoaştere şi educare. Un om excelent nu este musai un leader bun, intuiţia şi excelenta l-au adus în pragul leadershipului, însă este nevoie de mai mult de atât. Cunoaştere, educare, psihologie, înţelegere etc.
Comportamentul fizic spune multe despre discernământul individului. Mens sana in corpore sano! Pentru că orice excelență se dobândeşte prin sita sportului. Trăim în era tehnologiei şi a generaţiilor care sunt crescute şi educate în faţa televizorului sau a tabletei. Este imperios necesară educaţia sportivă, încă de la vârste fragede.