RM (94)

Viziunea IPRM prin Managementul Precis poate readuce speranța în viitorul sportului românesc

Neîncrederea în a contura și a aplica în mod temeinic strategii de dezvoltare pe termen mediu și lung, cu putere de lege și cu bugete aferente afectate în mod onorabil, nu caracterizează nici pe departe doar mișcarea sportivă. Rectorul Universității din București, Prof. Marian Preda remarcă, la rândul său, că nu există în prezent nici obiective și ținte, dar nici angajamente sau penalizări sale celor care au coborât atât de mult ștacheta performanței în domeniul sportiv.

Ceea ce se realizase în perioada comunistă ca sistem de promovare a sportului de masă nu mai corespunde realității actuale, dar sistemele moderne din alte state avansate ar fi putut conduce în mod logic la generarea unui nou model de leadership în sport dacă aceia înzestrați cu competențe reale ar fi fost promovați la momentul și locul potrivit.

Principala carență remarcată este așadar superficialitatea și auto-mulțumirea celor care teoretic și practic ar fi trebuit să pună în mișcare sistemul managerial, mai cu seamă cel de formare în managementul sportiv pentru a impune o nouă generație de antrenori și un nou tip de stimulente pentru aceștia.

La capitolul soluții, autorul citat susține că formarea unui Comitet Național de Criză care să includă cele mai competente mini pentru ca în baza diagnozei realizate să mai poată încă formula Planul de Redresare mai sus menționat.

Din fericire, Asociația IPRM, al cărei fondator principal este omul de afaceri Mircea BARNA, el însuși fost mare campion în baschet, a pregătit din timp premisele unei asemenea strategii care să formeze atât specialiștii în management sportiv și în infrastructura ce trebuia pusă în valoare, precum și tinerii care să transpună în practică aceste deziderate. Prin ridicarea la locul cuvenit a motto-ului Asociației ”Think big. Do big”, mentorii și partenerii IPRM au avut și au în continuare în vedere așezarea în centrul atenției, sprijinirea de la primii pași a tinerilor sportivi sau aspiranți la o educației de tip sportiv pentru a-i ajuta nu doar în afirmarea și valorificarea reală a aptitudinilor și abilităților lor, ci pentru a-și completa întregul set de competențe și abilități care să-i motiveze, întărească și să le ridice stima de sine pentru pașii viitori care îi așteaptă.

În acest sens, aplicarea metodei Managementului Germano-Elvețian ”Precis” constituie nu doar baza de plecare potrivită pentru auto-managementul noii tinere generații, ci și le deschide posibilitatea unei interconectări cu diversele opțiuni de carieră profesională pe care le pot practica și ulterior, după ce vor ieși din viața competițională propriu-zisă. Punând în centrul atenției această abordare, ei au șansa să determine acea schimbare de sens și de acțiune care să reabiliteze progresiv nu numai imaginea sportului românesc, ci să contribuie la influențarea benefică și a celor care n-au reușit să conștientizeze până acum importanța de a face mișcare, de a practica fie și ca amatori anumite discipline sportive și a opta, în genere, pentru o viață și o nutriție cât mai sănătoase.

Share it!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email